Menadžeri za gubitaše

Bez autora
Apr 21 2010

Vlada će, u roku od mesec dana, pripremiti model profesionalizacije upravljanja preduzećima u većinskom državnom vlasništvu kod kojih je pokušaj privatizacije bio neuspešan. Međutim, ovaj način osnaženja menadžmenta ne odnosi se na javna preduzeća. To znači da će se za rukovodeća mesta u svim firmama u većinskom državnom vlasništvu ubuduće raspisivati javni konkursi na koje će moći da se prijave svi zainteresovani, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva. Posle odluke da se jedan deo firmi u Srbiji podržavi, odnosno da se, do daljeg, u njima ne sprovodi proces privatizacije, suočili smo se s problemom ko će u ovim preduzećima, od kojih je svako na svoj način specifično, upravljati. Zato se i došlo na ideju da se pripremi model po kome će proces upravljanja u ovim firmama biti apsolutno profesionalizovan. Time bi se predupredili eventualni finansijski i socijalni problemi u kompanijama koje su u državnom vlasništvu a ne finansiraju se iz budžeta.

Menadžeri za gubitašeVlada će, u roku od mesec dana, pripremiti model profesionalizacije upravljanja preduzećima u većinskom državnom vlasništvu kod kojih je pokušaj privatizacije bio neuspešan.

Međutim, ovaj način osnaženja menadžmenta ne odnosi se na javna preduzeća - rečeno je u sredu za “Novosti” u kabinetu premijera Cvetkovića.

To znači da će se za rukovodeća mesta u svim firmama u većinskom državnom vlasništvu ubuduće raspisivati javni konkursi na koje će moći da se prijave svi zainteresovani, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva.

- Posle odluke da se jedan deo firmi u Srbiji podržavi, odnosno da se, do daljeg, u njima ne sprovodi proces privatizacije, suočili smo se s problemom ko će u ovim preduzećima, od kojih je svako na svoj način specifično, upravljati - kažu nadležni u Vladi Srbije.

- Zato se i došlo na ideju da pripremimo model po kome će proces upravljanja u ovim firmama biti apsolutno profesionalizovan.

Time bi se predupredili eventualni finansijski i socijalni problemi u kompanijama koje su u državnom vlasništvu a ne finansiraju se iz budžeta.

Na nedavno održanom sastanku predstavnika Vlade, poslodavaca i sindikata, deo srpskih menadžera predložilo je premijeru i njegovom kabinetu da se, bez nadoknade, angažuju u podržavljenim firmama.

- Smatramo dobrodošlom svaku inicijativu koja podrazumeva aktivno učešće u rešavanju problema - kažu u Vladi.

- Ipak, pomenuti model profesionalizacije upravljanja nije povezan sa inicijativom privrednika. Jer, nije u pitanju pomoć preduzećima već pokušaj uspostavljanja jasnog, ugovornog odnosa između države, kao vlasnika, i profesionalnog rukovodstva preduzeća.

Iz Vlade podsećaju da se odluka o “podržavljenju” dela nekadašnjih društvenih firmi pokazala kao dobra u vremenu krize. Država svakako neće ostati vlasnik ovih kompanija u dužem vremenskom periodu, reč je o periodu od dve do tri godine, a da za vreme nakon toga planiraju da za sve ove kompanije, uglavnom, potraže strateške partnere.

- Dosadašnja praksa u kojoj je Vlada, preko svojih institucija, postavljala direktore ovih firmi nije se pokazala kao dobra, jer su ta postavljenja bila po pravilu politički motivisana - priznaju u Vladi i dodaju da će novi menadžeri imati “odrešene ruke” i, svakako, zarade u skladu sa svojim poslovnim rezultatima.

Spisak podugačak

Od početka krize, dosta je velikih sistema, ali i manjih firmi za koje je država odlučila da preuzme ulogu gazde. Uglavnom se to dešavalo posle više neuspešnih tendera na kojima je pokušavano da se pronađe strateški partner, ali i nakon procene države da te firme imaju šanse za bolju budućnost. Tako je, recimo, država “zadržala”: RTB “Bor”, Beogradski i Novosadski sajam, “Ikarbus”, a najverovatnije će nešto slično uraditi i sa “Galenikom”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik